Priboj

Opština Priboj pobedila je na takmičenju “Šampioni bezgotovinskog plaćanja” i zajedno sa svojim građanima, koji su karticama plaćali takse, naknade i poreze na šalterima opštinske uprave, kao nagradu osvojila dečje igralište u vrednosti od 20 000 evra, saopšteno je na svečanom proglašenju pobednika, održanom u zgradi Doma Narodne skupštine.

U takmičenju organizovanom pod sloganom „Plati karticom i pobedi“ učestvovalo je 60 lokalnih samouprava čiji stanovnici su tokom 6 meseci bezgotovinski platili 13 500 taksi, naknada i poreza u iznosu većem od 20 miliona dinara. Time su sebi uštedeli ukupno i do 500 dana odlazaka na šaltere banaka i pošta kako bi doneli uplatnice kao dokaz o uplati.

Takmičenje “Šampioni bezgotovinskog plaćanja” organizovala je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa.  Drugo i treće mesto osvojili su  Crna Trava i Irig, a iza njih su se našli Sombor, Vranje, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Žabalj i Leskovac. Pet prvoplasiranih opština je kao nagradu dobilo i izradu internet prezentacije „U službi građana“, u skladu sa standardima veb sajta Vlade Srbije.

Do sada je u više od 100 gradova i opština instalirano  je oko 400 POS terminala za bezgotovinsko plaćanje. Zahvaljujući naporima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za IT i eUpravu, građanima je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi, naknada i poreza na Portalu eUprave (euprava.gov.rs), Portalu lokalnih poreskih administracija (lpa.gov.rs) i Portalu Ministarstva pravde (rnk.sipres.sud.rs) i obezbeđena je infrastruktura u vidu POS terminala za sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, Upravu saobraćane policije i šaltere katastra širom Srbije.

Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost, a za državu transparentnije finansijske tokove, efikasnije ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj. Procene su da se, zbog gotovinskog plaćanja bez ikakve evidencije i fiskalnih računa, godišnje gubi oko 15% budžeta, ili 120 milijardi dinara. Kada bi svi plaćali preko interneta ili karticom, sav taj novac bi umesto u sive tokove bio uložen u kvalitetniju infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja, penzije