Priboj

Општина Прибој победила је на такмичењу “Шампиони безготовинског плаћања” и заједно са својим грађанима, који су картицама плаћали таксе, накнаде и порезе на шалтерима општинске управе, као награду освојила дечје игралиште у вредности од 20 000 евра, саопштено је на свечаном проглашењу победника, одржаном у згради Дома Народне скупштине.

У такмичењу организованом под слоганом „Плати картицом и победи“ учествовало је 60 локалних самоуправа чији становници су током 6 месеци безготовински платили 13 500 такси, накнада и пореза у износу већем од 20 милиона динара. Тиме су себи уштедели укупно и до 500 дана одлазака на шалтере банака и пошта како би донели уплатнице као доказ о уплати.

Такмичење “Шампиони безготовинског плаћања” организовала је Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa.  Друго и треће место освојили су  Црна Трава и Ириг, а иза њих су се нашли Сомбор, Врање, Панчево, Шабац, Нови Сад, Жабаљ и Лесковац. Пет првопласираних општина је као награду добило и израду интернет презентације „У служби грађана“, у складу са стандардима веб сајта Владе Србије.

До сада је у више од 100 градова и општина инсталирано  је око 400 ПОС терминала за безготовинско плаћање. Захваљујући напорима Владе Републике Србије и Канцеларије за ИТ и еУправу, грађанима је омогућено електронско плаћање административних такси, накнада и пореза на Порталу еУправе (euprava.gov.rs), Порталу локалних пореских администрација (lpa.gov.rs) и Порталу Министарства правде (rnk.sipres.sud.rs) и обезбеђена је инфраструктура у виду ПОС терминала за све шалтере општинских и градских управа, Управу саобраћане полиције и шалтере катастра широм Србије.

Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност, а за државу транспарентније финансијске токове, ефикасније убирање пореза и бржи економски развој. Процене су да се, због готовинског плаћања без икакве евиденције и фискалних рачуна, годишње губи око 15% буџета, или 120 милијарди динара. Када би сви плаћали преко интернета или картицом, сав тај новац би уместо у сиве токове био уложен у квалитетнију инфраструктуру, образовање, здравство, социјална давања, пензије