Građanima Srbije i svim korisnicima javnog prevoza grada Beograda na Google mapi dostupni su podaci o svim gradskim linijama, redu vožnje, lokacijama stajališta, trasama i cenama karata u javnom saobraćaju.

Ovaj servis dostupan je Beograđanima zahvaljujući otvaranju podataka o javnom prevozu, a uskoro se informacije o prevozu iz Niša, Kragujevca, Užica i Subotice mogu naći na Google mapama.

Funkcioniše tako što je potrebno da korisnik unese početno i krajnje odredište, koja ne moraju da budu na trasi linija javnog prevoza, a Google Maps aplikacija će predložiti optimalnu trasu sa detaljnim uputstvima kako realizovati putovanje javnim prevozom: kako stići do stajališta, za koliko stiže vozilo javnog prevoza, koliko stajališta putnik treba da se vozi, na kom stajalištu da siđe i kako da dođe do odredišta, kao i koliko je planirano vreme putovanja.

Uključivanje gradova Srbije u „Google Transit“ program sprovedeno je u saradnji sa inicijativom „Digitalna Srbija“, koja je kroz kampanju „Budimo pametni“ prikupila predloge građana za korisna digitalna rešenja koja bi trebalo uvesti u našu zemlju. Jedno od izabranih rešenja za realizaciju je upravo uključivanje sistema javnog prevoza u najpopularniji internet servis za navigaciju – Google mape. U narednom periodu plan je da se na Google mapama nađe i Beovoz, kao i noćne linije.

Javne institucije sakupljaju i proizvode veliku količinu različitih podataka, a obezbeđivanjem njihove dostupnosti u formi otvorenih podataka (bez ugrožavanja poverljivosti ili privatnosti) oni se čine dostupnim širem krugu korisnika.

Otvaranje podataka  institucija omogućava kreiranje različitih aplikacija i servisa koji olakšavaju građanima svakodnevni život.  Ovoj oblasti se u okvir reforme javne uprave posvećuje velika pažnja i Srbija je postigla značaje rezultate u ovoj oblasti u prethodne dve i po godine.

Pročitajte više o OTVORENIM PODACIMA U SRBIJI