Грађанима Србије и свим корисницима јавног превоза града Београда на Google мапи доступни су подаци о свим градским линијама, реду вожње, локацијама стајалишта, трасама и ценама карата у јавном саобраћају.

Овај сервис доступан је Београђанима захваљујући отварању података о јавном превозу, а ускоро се информације о превозу из Ниша, Крагујевца, Ужица и Суботице могу наћи на Google мапама.

Функционише тако што је потребно да корисник унесе почетно и крајње одредиште, која не морају да буду на траси линија јавног превоза, а Google Maps апликација ће предложити оптималну трасу са детаљним упутствима како реализовати путовање јавним превозом: како стићи до стајалишта, за колико стиже возило јавног превоза, колико стајалишта путник треба да се вози, на ком стајалишту да сиђе и како да дође до одредишта, као и колико је планирано време путовања.

Укључивање градова Србије у „Google Transit“ програм спроведено је у сарадњи са иницијативом „Дигитална Србија“, која је кроз кампању „Будимо паметни“ прикупила предлоге грађана за корисна дигитална решења која би требало увести у нашу земљу. Једно од изабраних решења за реализацију је управо укључивање система јавног превоза у најпопуларнији интернет сервис за навигацију – Google мапе. У наредном периоду план је да се на Google мапама нађе и Беовоз, као и ноћне линије.

Јавне институције сакупљају и производе велику количину различитих података, а обезбеђивањем њихове доступности у форми отворених података (без угрожавања поверљивости или приватности) они се чине доступним ширем кругу корисника.

Отварање података  институција омогућава креирање различитих апликација и сервиса који олакшавају грађанима свакодневни живот.  Овој области се у оквир реформе јавне управе посвећује велика пажња и Србија је постигла значаје резултате у овој области у претходне две и по године.

Прочитајте више о ОТВОРЕНИМ ПОДАЦИМА У СРБИЈИ