digitalizacija-u-prosveti

Uz pomoć informacionog sistema eUpis koji je uključen u sve osnovne škole u Srbiji, do sada je upisano i raspoređeno po odeljenjima 120.000 učenika. Istovremeno, roditelji đaka prvaka oslobođeni su obaveze da prilože izvod iz matične knjige rođenih i prijavu o prebivalištu.

Ovim podacima pristupali su, po službenoj dužnosti, zaposleni u školama budući da je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu, čime su ušteđeni sati čekanja na šalterima javne uprave.

Pored osnovnih škola u Srbiji, Kancelarija za IT i eUpravu je pristup informacionom sistemu eUpis od 1. jula omogućila i svakom od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu. To znači da su brucoši prilikom upisa od sada oslobođeni obaveze podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih.

Inače, u naredne dve godine radiće se na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu.