digitalizacija-u-prosveti

Уз помоћ информационог система еУпис који је укључен у све основне школе у Србији, до сада је уписано и распоређено по одељењима 120.000 ученика. Истовремено, родитељи ђака првака ослобођени су обавезе да приложе извод из матичне књиге рођених и пријаву о пребивалишту.

Овим подацима приступали су, по службеној дужности, запослени у школама будући да је еУпис повезан са регистром матичних књига и евиденцијом о пребивалишту, чиме су уштеђени сати чекања на шалтерима јавне управе.

Поред основних школа у Србији, Kанцеларија за ИТ и еУправу је приступ информационом систему еУпис од 1. јула омогућила и сваком од 31 факултета Универзитета у Београду. То значи да су бруцоши приликом уписа од сада ослобођени обавезе подношења извода из матичне књиге рођених.

Иначе, у наредне две године радиће се на формирању јединственог информационог система просвете, који ће омогућити да сви подаци о деци током целог школовања, од предшколске установе, основне и средње школе, факултета и потом запошљавања, буду на једном месту.