Poreska uprava Republike Srbije (PURS) je omogućila prijavljivanje korisnika putem besplatne mobilne aplikacije ConsentID i potpisivanje dokumenata korišćenjem potpisa u klaudu. Povezivanjem portala ePorezi i eID, Kancelarija za IT i eUpravu omogućila je prijavu na sve državne portale jedinstvenim načinom prijave.

Građani od sada, uz pomoć mobilne aplikacije ConsentID mogu ostvariti pristup portalima eUprava, LPA, eZdravlje, APR, Moj eDnevnik, eFaktura, eAgrar, eSud, Moja prva plata, CROSO i ePorezi.

Предност новог начина пријављивања је да корисник више није везан за компјутер, већ је пријављивање на Портал еПорези и потписивање докумената у клауду могуће извршити преко мобилног уређаја, са било које локације и у било ком тренутку.    

Апликација ConsentID означава се као пријава високог нивоа поузданости. Предуслов за њено коришћење је да корисник поседује кориснички налог на порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs и да поседује параметре (ID корисника и регистрациони код) или QR код за подешавање и активирање апликације. Параметре или QR код грађани могу самостално генерисати уколико поседују квалификовани електронски сертификат или их преузети на неком од 1800 шалтера регистрационих тела уз важећи лични документ.

Потпис у клауду  омогућава једноставнију, повољнију и бесплатну употребу електронског потписа, јер не захтева од корисника да поседује читач смарт картица и инсталацију додатних софтвера. За потписивање докумената са мобилног телефона уз помоћ потписа у клауду неопходно је да корисници поседују кориснички налог на порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs, активну мобилну апликацију ConsentID и сертификат у клауду, који могу сами себи издати на наведеном порталу.