Treći po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi održan je danas u onlajn formatu.

Sajam je otvorio ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović koji je, tom prilikom. sa rektorima pet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru potpisao „Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2023/2024. godinu“.

„U ovoj akademskoj godini dajemo priliku studentima da svoje prvo radno iskustvo steknu na jednoj od 900 pozicija koje su im na raspolaganju u 73 organa iz 33 grada i opštine širom Srbije. Uveli smo i važne novine. Studenti će moći besplatno da pohađaju obuke za razvoj digitalnih, ličnih i komunikacionih veština, a najuspešnije ćemo nagraditi studijskom posetom jednoj od zemalja članica Evropske unije“, istakao je ministar Martinović.

Ministarstvo državne uprave i lokalno samouprave je uvažilo činjenicu da visoko obrazovanje ima jednu od ključnih uloga u reformama i pozitivnim promenama, kao i da je institucijama potrebna nova energija i kreativnost, te je zbog toga univerzitetima i fakultetima obezbeđeno da realizuju studijske programe putem instrumenta „studentska stručna praksa u javnoj upravi.

Ove godine je prvi put u okviru Sajma dodeljeno i specijalno priznanje „Partner godine“, a nagrada je uručena Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA).

„Ovo je veliko priznanje ReSPA timu, jer predstavlja dokaz da sa kolegama iz MDULS gradimo čvrst partnerski odnos poverenja i uvažavanja – jedini moguć u postizanju još boljih zajedničkih rezultata u reformi javne uprave. Verujem da će ReSPA u narednom periodu, kroz brojne aktivnosti i konkretne rezultate, dodatno opravdati ukazano poverenje“, istakla je Maja Handžijska-Trendafilova, direktorka ReSPA, dodajući da nova Strategija i ambiciozan program rada ove organizacije za sledeću godinu sadrže brojne inicijative za učenje, kao i šeme mobilnosti fokusirane na umrežavanje državnih službenika Srbije sa kolegama iz regiona, institucija EU i njenih država članica.

O sajamskoj ponudi studenti su mogli da se informišu i komuniciraju sa organima i univerzitetima u okviru Virtuelnih slušaonica/chat room-ova, a održana je i tribina „Stručna praksa u javnoj upravi – šansa za sve studente“.

Sajam se i ove godine uz podršku Evropski unije održava onlajn i to na specijalno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Vlade Republike Srbije.

Za više informacija o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi i programu ovogodišnjeg sajma možete posetite Virtuelnu zajednicu „Studentska stručna praka u javnoj upravi“ koja se nalazi na linku https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ odakle je i ulaz na Sajam.

Foto galerija – izvor Tanjug i MDULS