Prvom tribinom održanom u prepunom amfiteatru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave započelo je sa serijom prezentacija programa studentske stručne prakse u organima javne uprave.

U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Gradske uprave grada Novi Pazar i Državnog univerziteta u Novom Pazaru, studenti su danas bili u prilici da dobiju informacije o stručnoj praksi u javnoj upravi i konkretnim prilikama koje im se nude u ovoj akademskoj godini, kao i da se upoznaju sa procedurom konkurisanja. Njima će za pohađanje prakse na raspolaganju biti 68 mesta u Gradskoj upravi grada Novi Pazar, Kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i opštinskim upravama opština Tutin i Raška.

Studenti su posebno interesovanje iskazali za obrazovne profile za koje su obezbeđena mesta za pohađanje prakse, da li svaki student može da konkuriše i koje su njihove obaveze tokom trajanja prakse.

U narednih mesec dana predstavljanje studentske stručne prakse i prednosti koje ona pruža biće održano i na univerzitetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Planirane tribine važan su deo pripremnih i promotivnih aktivnosti pred predstojeći treći po redu onlajn „Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi“ koji organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Evropske unije, a koji će za posetioce biti otvoren 15. novembra.

Ove godine Sajam će okupiti 73 organa javne uprave, sa ponudom od gotovo 900  mesta za studentsku stručnu praksu u trajanju od četiri nedelje, i to u 33 grada i opština u Srbiji.

Za tu priliku kreirana je nova onlajn platforma koja verno oslikava zgradu Vlade Republike Srbije, što će svim posetiocima pružiti i jedinstveno iskustvo virtuelnog obilaska tog državnog zdanja.

Sajam je deo šireg reformskog procesa jačanja administrativnih kapaciteta u našoj javnoj upravi, u kome su organi javne uprave otvorili vrata studentima u želji da ih podrže u procesu studiranja dajući im priliku da svoja teorijska znanja primene u praksi i steknu iskustvo u struci za koju se školuju, ali i bolju startnu poziciju na konkurentnom tržištu rada.

Naredne prezentacije zakazane su za četvrtak, 12.oktobar i biće održane na Pravnom fakultetu u Beogradu, sa početkom u 11.00 sati, a na Ekonomskom fakultetu u 13.00 sati.

Pozivamo studente da nam se pridruže na ovim tribinama i u direktnom razgovoru saznaju sve što ih zanima o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi.

Više informacija o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi i Sajmu studentske stručne prakse možete pronaći na sajtu https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/.