Porukom da je razvoj lokalne samouprave u Srbiji brži uz podršku Evropske unije, koja je do sada u taj cilj uložila oko 200 miliona evra, danas je u Nišu završena Evropska nedelja mogućnosti. Na brojnim panelima, posvećenim lokalnom razvoju i životnoj sredini, predstavljene su prilike koje su na raspolaganju građanima Srbije u okviru prekograničnih i transnacionalnih projekata, koje u najvećoj meri, bespovratnim sredstvima, finansira Evropska unija, a čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života ljudi na lokalu.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave u Sektoru za evropske integracije i međunarodnu saradnju Mila Stanković istakla je da je najveći napredak zabeležen u oblasti pružanja usluga, napomenuvši da se intenzivno radi na jačanju drugih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Ona je naglasila i da se više od 70 odsto evropskog zakonodavstva sprovodi na lokalu, te da su pred lokalnim samoupravama često veliki finansijski izazovi.

Stanković je najavila da će do kraja godine biti otvoreno ukupno 55 jedinstvenih upravnih mesta u gradovima i opštinama širom Srbije, što će u velikoj meri doprineti uštedi u vremenu i novcu građanima, koji će na jednom mestu moći da ostvare svoja prava pred organima javne uprave.

EU nedelja mogućnosti je serija događaja koji građanima Srbije pružaju priliku da prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja. Sesije i debate održane su u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvatale su različite oblasti – ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Foto galerija – izvor EU info centar