Zahvaljujući trudu koji službenici ulažu u razvoj ličnih i profesionalnih znanja i veština, iz godine u godinu usluge koje se pružaju građanima su efikasnije. Samo tokom prošle godine više od 5,5 miliona građana nije moralo u različitim postupcima da prilaže isprave o svom ličnom statusu, jer su ih organi pribavljali iz Registra matičnih knjiga po službenoj dužnosti. Isto tako, 448 službenika na poslovima ažuriranja jedinstvenog biračkog spiska donelo je blizu 960 hiljada rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku, istaknuto je na konferenciji „Sektorsko posebno stručno usavršavanje u jedinicama lokalne samouprave“, koju je organizovalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Učešće i podrška službenika u uspostavljanju novog sistema stručnog usavršavanja govori da ono počinje da ostvaruje željeni reformski cilj, a to je jednak pristup pravu na stručno usavršavanje svim zaposlenima u javnoj upravi, bez obzira gde žive i rade. Stručno usavršavanje zaposlenih u JLS zauzelo je jedno od centralnih mesta u procesu reforme javne uprave jer je to najbolji mehanizam za unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalu, koji trenutno nisu dovoljno izgrađeni, a od kojih se očekuje da sprovedu više od 70 posto politika u procesu evropskih integracija. S toga su planovi Ministarstva da dodatno radi na tom polju, jer ako se želi održati uzlazna linija razvoja i kvaliteta usluga, potrebno je da se službenicima pruži mogućnost da kontinuirano unapređuju svoju kompetentnost učestvovanjem u svim oblicima stručnog usavršavanja koje organizuju MDULS i Nacionalna akademija za javnu upravu.

Ovogodišnja konferencija posvećena je matičarima i službenicima koji obavljaju poslove ažuriranja jedinstvenog biračkog spiska, a koji su svojim radom, zalaganjem, rezultatima i spremnošću da uče i usavršavaju se, poslednjih godina dali nemerljiv doprinos digitalnoj, administrativnoj i kulturnoj transformaciji javne uprave u celini.

Na kraju događaja dodeljene su gramate najboljim realizatorima sektorskih posebnih programa obuke u jedinicama lokalne samouprave u 2022. godini, a proglašene su i najuspešnije JLS u sektorskom posebnom stručnom usavršavanju tokom istog perioda.

Foto galerija – izvor Tanjug