Novi mehanizam za merenje stepena digitalizovanosti i razvoja eUprave u opštinama i gradovima u Srbiji – Lokalni indeks eUprave, predstavljen je na završnoj konferenciji projekta „Uspostavljanje indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji. Lokalni indeks eUprave, koji se razvija u okviru istoimenog projekta koji sprovodi NALED, uz finansijsku podršku Evropske unije,  poslužiće za procenu trenutnog stanja i pozicioniranje gradova i opština na mapi digitalne razvijenosti Srbije, odnosno za identifikaciju onih lokalnih samouprava kojima je u ovom procesu potrebna dodatna podrška.

Na konferenciji je istaknuto da rezultati istraživanja, koje je NALED sproveo prošle godine, ukazuju na izvesne razlike u stepenu digitalizovanosti i razvoja elektronskih usluga među gradovima i opštinama, a Lokalni indeks eUprave će omogućiti da i manje razvijene lokalne samouprave detektuju potencijalne izazove i više ulažu u lokalnu informacionu infrastrukturu, digitalne servise i ljudske kapacitete. Stalno unapređenje standarda usluga koje organi direktno pružaju svojim korisnicima dovešće do povećanja zadovoljstva građana i privrede.

Nakon predstavljanja rezultata pilot merenja LEI indeksa i panel diskusije, dodeljena su priznanja za ostvarene rezultate na polju razvoja eUprave u lokalnoj zajednici tokom 2022. godine i to gradovima Vranje, Niš, Kragujevac, Bor i Užice i opštinama Opovo, Svilajnac, Kanjiža, Vrnjačka Banja, Crna Trava i Mionica.

Foto Nemanja Jovanović