MDULS

Zahvaljujući digitalizaciji katastra, građani sada bez odlaska na šalter, u svega nekoliko klikova na svom računaru ili mobilnom telefonu, mogu da imaju uvid u sve važne podatke o status nekretnine, vlasničkim listovima, uknjižbi… Na internet stranici e-katastra (http://www.rgz.gov.rs/usluge/ekatastar) dostupna je baza podataka kojom Republički geodetski zavod omogućava građanima da onlajn dođu do 240 setova podataka, koji su potpuno ažurni i autorizovani.

U planu je i povezivanje banaka kako bi građani mogli putem mobilnog telefona da rade i druge poslove, poput brisovnica ili skidanja hipoteka nakon otplate kredita.

Ovakav sistem omogućio je da od million i po zahteva, koliko u proseku građani podnesu godišnje, više od 60 odsto bude predato bez dolaska na šaltere katastra, a do kraja godine svi zahtevi će se slati elektronskim putem, što će omugućiti velike uštede vremena i novca građana.

Nadležni ističu i da je doneta odluka da se unapredi nadzor kao i kvalitet poljoprivrednog zemljišta pošto je prepoznat problem suviše dugog trajanja procesa kojim se zemljište dovodi u najoptimalnije stanje, odnosno komasacije. Komisje za komasaciju biće centralizovane, rokovi će biti definisani, a svaka završena faza će biti ažurirana i dostupna na uvid putem interneta.