NAPA

Novi trening centar Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) svečano je otvoren  15. januara 2020. godine i predstavlja izuzetno važan iskorak u oblasti profesionalnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi. Ovaj objekat obezbeđuje vrhunske uslove za edukaciju i razvoj specifičnih znanja i veština zaposlenih u upravi na svim nivoima. Prostire se na 3500 kvadratnih metara i raspolaže sa 14  moderno opremljenih učionica različitih kapaciteta, koje u isto vreme mogu da prime više od 400 polaznika i u kojima je moguće sprovođenje najrazličitijih vrsta obuka, treninga, radionica.

Obimnu rekonstrukciju trening centra Nacionalne akademije za javnu upravu, finansirala je svojim sredstvima Vlada Republike Srbije. Time je nedvosmisleno potvrđena namera Vlade da se posveti edukaciji zaposlenih u državnim organima na savim nivoima, a sve u cilju obezbeđivanja visokog kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima i privredi.

Iako je NAJU svoj savremeni trening centar dobila tek pre nekoliko dana, njene aktivnosti od početka rada u januaru 2018. godine do sada su već donele značajne rezultate. Naime, u periodu januar 2018. – decembar 2019. godine NAJU je sprovela 529 obuka, sa 9.768 polaznika i 4.693 sati obuka.  Vlada Srbije je na svojoj sednici održanoj 26. decembra 2019 usvojila i programe obuka Nacionalne akademije za javnu upravu za 2020. godinu, tako da NAJU u ovu godinu ulazi sa novim kapacitetima i jasno definisanim planovima rada.

Reforma oblasti stručnog usavršavanja u Republici Srbiji započela je 2017. godine donošenjem Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave . Ovi propisi stvorili su uslove za osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu i uključivanje zaposlenih u lokalnim samoupravama u sistem stručnosg usavršavanja.

Više informacija o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu možete pronaći na https://www.napa.gov.rs/