Zaposleni u administraciji, kroz programe Nacionalne akademije za javnu upravu, uče kako da pružaju usluge građanima, sprovode propise, kako da rade u timovima, komuniciraju sa javnostima, vode podatke, pišu strategije i programe za kreiranje javnih politika i kako da savladaju druge veštine neophodne za rad u javnoj upravi.

Tokom 2019. godine, Akademija je realizovala ukupno 359 obuka za 6.357 zaposlenih u javnoj upravi. U jedinicama lokalne samouprave organizovane su 104 obuke za 1.686 polaznika. Na skali od 1 od 4, primenjivost stečenih znanja ocenjena je sa 3,54, dok je opšta ocena obuka na zavidnom nivou sa srednjom ocenom 3,75.

Evaluacija realizovanih obuka pokazuje da su polaznici generalno zadovoljni i da izražavaju potrebu za daljim stručnim usavršavanjem kroz organizovane programe Nacionalne akademije. Obuke, sprovedene u 2019. godini, ispunile su 77,9% očekivanja zaposlenih u državnim organima i u jedinicama lokalne samouprave.

Radi racionalnijeg korišćenja resursa, Akademija je tokom ove godine sklopila ugovore o saradnji sa 12 regionalnih cenara i 18 gradova i opština, kako bi usluge ove institucije bile bliže službenicima koji rade u lokalnim samoupravama. Osim u velikim centrima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Čačak , Užice, Kruševac i Novi Pazar, obuke su dostupne u Kanjiži, Šapcu, Smederevu, Inđiji, Kikindi i Knjaževcu. Teme i termini obuka u ovim centrima usklađuju su sa potrebama zaposlenih, a projektovana je minimum jedna obuka mesečno.