Budžet po meri građana

Programski budžet predstavlja efikasan mehanizam za sprovođenje reforme javne uprave. Takav budžet omogućava bolje upravljanje učinkom javne uprave, veću odgovornost korisnika budžeta, uspostavlja snažniju vezu između godišnjeg budžeta, utvrđivanja prioritetnih rashoda i izdataka i sprovođenja javnih politika i pre svega veću transparentnost potrošnje.

Prateći osnovne smernice pripreme programskog budžeta, predlog budžeta za 2020. godinu je na vreme predstavljen poslanicima Narodne Skupštine i usvojen 28. novembra 2019.

Budžet za 2020. godinu pre svega je usmeren ka povećanju životnog standarda, odnosno rastu plata, penzija, minimalne cene rada, a predviđena su i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije koje će podstaći bolji rast BDP. U samom budžetu Republike je izdvojeno 198,9 milijardi dinara za kapitalne investicije (3,4% BDP-a), dok je na nivou opšte države planirano izdvajanje od 260 milijardi dinara (4,5% BDP-a). Ovaj predlog budžeta je izbalansiran, realan i predstavlja prekretnicu u ekonomskoj politici Srbije.

Budžetom za 2020. godinu predviđeni su prihodi od 1.314 i po milijardi dinara, rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijardi dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Više o budžetu za 2020 možete pročitati na sledećem linku