Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom objavila je treće izmenjeno i dopunjeno izdanje „Vodiča za transparentno finansiranje udruženja i drugih organizacija civilnog društva iz budžetskih sredstava lokalnih samouprava“.

Vodič doprinosi boljem razumevanju principa finansiranja, racionalnijem planiranju i korišćenju ograničenih budžetskih sredstava, kao i održivom finansiranju organizacija civilnog društva. Originalno je izrađen sa ciljem da pomogne jedinicama lokalne samouprave u primeni regulative, kroz veću dostupnost jednostavnih obrazaca za sprovođenje procedure dodele sredstava i omogući organizacijama civilnog društva da se informišu o propisanim procesima dodele sredstava, adekvatno uključe u njihovo sprovođenje i kroz predloge i dobro osmišljene projekte doprinose ostvarivanju javnog interesa.

Usaglašavanje sa novom Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja, koja je usvojena u martu 2018. godine, neposredno nakon izdavanja prethodne verzije Vodiča, uslovilo je donošenje nove verzije Vodiča.

Više o ovom vodiču, koji je pripremljen u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština, možete pročitati na sledećem linku http://bit.ly/386GbiU