Srbija-je-jedan-od-lidera-u-elektronskoj-razmeni-podataka-i-dokumenata

Srbija je danas jedan od lidera u regionu kada je u pitanju informacioni sistem razmene podataka državnih organa. O tome svedoči činjenica da je, od početka digitalizacije javne uprave u Srbiji, putem servisne magistrale organa, razmenjeno čak 5.300.000 dokumenata.

Ovaj sistem saradnje svakoga dana koristi više od 320 državnih organa koji međusobno dele podatke iz službenih evidencija povećavajući kvalitet života građana i konkurentnost privrede.

Preko servisne magistrale organa omogućeno je vođenje elektronskih registara, korišćenje podataka iz osnovnih registara, uspostavljanje i vođenje jedinstvenih šifarnika, uspostavljanje i vođenje elektronskog Metaregistra. Time je značajno povećan broj elektronskih usluga i ostvarena pojednostavljenja administrativnih postupaka poput osnivanja firme elektronskim putem, ukidanje pečata, mogućnost elektronskog plaćanja na Portalu eUprava i mnoge druge.

Jedinstvena informaciono-komunikaciona mreža elektronske uprave uspostavljena je kako bi se obezbedila lakša međusobna saradnja različitih državnih organa i visok standard pružanja usluge svim građanima.