Свечана церемонија потписивања споразума о сарадњи између Сталне конференција градова и општина – Савеза градова и општина Србије (СКГО) и 12 изабраних локалних самоуправа чији је циљ јачање капацитета за примену принципа доброг управљања у свакодневном раду, одржана је данас у Београду.

Специјализовани пакети подршке локалним самоуправама за унапређење примене принципа доброг управљања на локалном нивоу биће реализовани у оквиру три области, и то по општинама: унапређење административне ефикасности и делотворности (Ариље, Велико Градиште, Косјерић, Темерин и Ћуприја); унапређење грађанског учешћа и транспарентности (Богатић, Бољевац, Куршумлија, Мионица и ГО Пантелеј/Ниш), унапређење одговорности и спречавање корупције (Врбас, Врњачка Бања).

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић честитала је одабраним локалним самоуправама у којима ће бити реализовани пакети подршке, истакавши да је Министарство препознало значај пројекта, јер се применом принципа доброг управљања истовремено унапређује и квалитет живота становника.

„Наша улога јесте да подржимо, оснажимо и олакшамо примену принципа доброг управљања на локалном нивоу, а како су градови и општине најближе место за остваривање права и интереса грађана, важно је да осигурамо да услуге које локална самоуправа пружа буду ефикасне и делотворне, а сами процеси доношења одлука транспарентни, одговорни и, што је најбитније, да укључују грађане. Очекујем да ћемо на овај начин подстаћи локалне самоуправе да буду још истакнутије у извршавању задатака и пружању квалитетних, једноставних и брзих услуга крајњим корисницима, јер је добро управљање кључно за унапређење квалитета живота грађана. Данашње потписивање споразума о сарадњи представља једну од кључних фаза у остваривању наше заједничке визије – а то је модерна, професионална, ефикасна и одговорна локална самоуправа“, поручила је Мачужић Пузић.

Шефица Одељења за демократско управљање Амбасаде Швајцарске Мелина Папагеоргиоу, изјавила је да Швајцарска подржава локалне самоуправе у Србији више од 15 година и истакла значај сарадње са МДУЛС-ом и СКГО у процесу реформе локалне самоуправе.

„Центар реформе је примена принципа доброг управљања, који су пресудни за постизање просперитета, развоја демократије и стабилности у друштву, а то је разлог наше подршке овој иницијативи“, рекла је Папагеоргиоу. Она је додала да је Швајцарска развојна сарадња (СДЦ) решена да промовише принципе доброг управљања, пре свега јачањем капацитета локалне самоуправе да имплементира принципе, што треба да доведе до бољих и инклузивнијих услуга грађанима, ширег учешћа у процесу доношења одлука и унапређења квалитета живота грађана.  

Испред Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС, присутнима се обратила Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање на програму ПРО – Локално управљање за људе и природу и истакла да заједнички УН програм доприноси побољшању квалитета живота грађана и грађанки кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине у 110 градова и општина широм Србије.

„Програмске активности доприносе унапређеном раду јавног сектора, посебно локалних самоуправа, ефикаснијем пружању услуга грађанима и привреди, и стварању експертизе и тимова у локалним самоуправама који се темом доброг управљања баве континуирано“, изјавила је Јусуфовић.

Никола Тарбук, генерални секретар СКГО нагласио је да СКГО велики значај придаје теми доброг управљања и практичној примени начела на којима оно почива.

„Добро управљање је један од стубова модерне локалне самоуправе и као такво посебно је истакнуто у Програму за реформу система локалне самоуправе за период од 2021. до 2025. године. Стална конференција градова и општина значајан је чинилац у промовисању начела доброг управљања у локалној самоуправи. Ми смо посвећени оснаживању општина и градова, како би та начела непрестано спроводили и живели у својој пракси“, изјавио је генерални секретар Никола Тарбук.

Свечано потписивање споразума подршке

Подршку локалним самоуправама СКГО реализује у склопу пројекта „Унапређење примене принципа доброг управљања у локалним самоуправама”, који је се реализује у оквиру програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу”, који заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији – УНОПС, УНИЦЕФ, УНФПА и УНЕП, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.