Првих 13 услуга Министарства заштите животне средине намењених привреди од данас је дигитализовано и доступно на Порталу еУправа. Нове електронске услуге Министарства, са већ постојећих 29 услуга за привреду које су раније уведене Програмом еПАПИР на Порталу еУправа, чине тек први корак у доступности јавне управе кроз електронску комуникацију и стицање дозвола и лиценци на једноставан и брз начин.

– Дигитализацијом административних поступака олакшавамо и омогућавамо привредницима у Србији јефтиније и брже пословање приликом подношења и добијања дозвола и лиценци које издаје Министарство. Изузетно је важно да јавну управу ставимо у службу сваког грађанина и сваког предузећа и да обилажење шалтера више не буде обавеза ни грађана, ни привреде. Стога ћемо наставити интензивно да радимо како бисмо им обезбедили услуге јавне управе на дохват руке – рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је навела да ће Министарство до краја године бити у могућности да и остале услуге пружи електронским путем, истичући да је приоритет дигитализација административних поступака и услуга у области “Зелене агенде“.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу др Михаило Јовановић истиче да је Министарство заштите животне средине једно од првих министарстава које се посветило дигитализацији свих услуга које пружа грађанима и привреди.

– Од данас можемо користити првих 13 дигитализованих поступака/услуга за привреду у области заштите животне средине. Дигитализацијом ових поступака олакшавамо и омогућавамо за скоро 2.250 привредника у Србији јефтиније и брже пословање приликом подношења и добијања дозвола и лиценци које издаје Министарство заштите животне средине. Јавну управу стављамо у службу сваког грађанина и сваког предузећа. Обилажење шалтера више не сме да буде обавеза ни грађана ни привреде – рекао је Јовановић.

Директорка Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП), Бојана Тошић, је указала да је у том циљу Влада обезбедила свеобухватан приступ поједностављењу и дигитализацији услуга јавне управе.

– У циљу унапређења пословног окружења и смањења административног оптерећења за привреду, Влада спроводи свеобухватни реформски процес како би јавна управа била у служби привреде и грађана. Програмом еПапир на јединствен и свеобухватан начин Републички секретаријат за јавне политике, у партнерском односу са привредом и јавним институцијама, кординише процес поједностављења и дигиталне доступности услуга јавне уптраве. Припремили смо и учинили јавно доступним 42 дигиталне услуге за наше привреднике на Порталу еУправе и 10 услуга на Порталу Министарства за рударство и енергетику. Највећу подршку у дигитализацији, до сада нам је пружио Фонд за добру управу Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде у Београду кроз пројекат Унапређење пословног окружења у Србији, који је реализовала Међународна финансијска корпорација (IFC), као и ГИЗ у делу дигитализације услуга Министарства рударства и енергетике. Да добро радимо овај посао потврђује и награда коју је Србија освојила на глобалном такмичењу у организацији Партнерства за отворену управу, где је еПАПИР освојио друго место у конкуренцији 18 европских држава, као реформа са највећим утицајем на грађане и привреду – истакла је Тошић.

Први дигитализовани административни поступци Министарства заштите животне средине, између осталог, укључују издавање дозвола и измена дозвола за увоз/извоз заштићених врста дивље флоре, фауне и гљива, флуорованих гасова са ефектом стаклене баште, као и производа и/или опреме који садрже флуороване гасове са ефектом стаклене баште.