Трећи по реду Сајам студентске стручне праксе у јавној управи одржан је данас у онлајн формату. Сајам је отворио министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић који је, том приликом, са ректорима пет државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару потписао Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2023/2024. годину.

„У овој академској години дајемо прилику студентима да своје прво радно искуство стекну на једној од 900 позиција које су им на располагању у 73 органа из 33 града и општине широм Србије. Увели смо и важне новине. Студенти ће моћи бесплатно да похађају обуке за развој дигиталних, личних и комуникационих вештина, а најуспешније ћемо наградити студијском посетом једној од земаља чланица Европске уније“, истакао је министар Мартиновић.

Лого Сајма

Министарство државне управе и локално самоуправе је уважило чињеницу да високо образовање има једну од кључних улога у реформама и позитивним променама, као и да је институцијама потребна нова енергија и креативност, те је због тога универзитетима и факултетима обезбеђено да реализују студијске програме путем инструмента „студентска стручна пракса у јавној управи.

Ове године је први пут у оквиру Сајма додељено и специјално признање „Партнер године“, а награда је уручена Регионалној школи за јавну управу (РеСПА).

„Ово је велико признање РеСПА тиму, јер представља доказ да са колегама из МДУЛС градимо чврст партнерски однос поверења и уважавања – једини могућ у постизању још бољих заједничких резултата у реформи јавне управе. Верујем да ће РеСПА у наредном периоду, кроз бројне активности и конкретне резултате, додатно оправдати указано поверење“, истакла је Маја Ханџијска-Трендафилова, директорка РеСПА, додајући да нова Стратегија и амбициозан програм рада ове организације за следећу годину садрже бројне иницијативе за учење, као и шеме мобилности фокусиране на умрежавање државних службеника Србије са колегама из региона, институција ЕУ и њених држава чланица.

О сајамској понуди студенти су могли да се информишу и комуницирају са органима и универзитетима у оквиру Виртуелних слушаоница/chat room-ova, а одржана је и трибина „Стручна пракса у јавној управи – шанса за све студенте“.

Сајам се и ове године уз подршку Европски уније одржава онлајн и то на специјално дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Владе Републике Србије.

За више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и програму овогодишњег сајма можете посетите Виртуелну заједницу „Студентска стручна прака у јавној управи“ која се налази на linku https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ одакле је и улаз на Сајам.

Фото галерија – извор Тан‌југ и МДУЛС