У оквиру сталне дискусије о кључним темама и резултатима реформе јавне управе, данас је у Београду одржан Осми састанак Високог политичког дијалога о реформи јавне управе. Поред тога што је реформа јавне управе заједно са владавином права и економским управљањем један од предуслова за приступање Европској унији, она је један од најважнијих приоритета Владе РС, порука је са данашњег стратешког политичког форума.

На почетку састанка наведено је да је реформа у потпуности оријентисана на стварне потребе грађана, а да се управа у Србији развија кроз модернизацију пословних процеса, професионализацију службеника, као и да се акценат ставља на висококвалитетне и ефикасне услуге. Осим усавршавања службеника, важна дигитализација, као својеврсни генератор реформе. На том плану Србија је постигла импозантне резултате, а неки од њих наведени су у Извештају Уједињених нација који указују на то да је Србија једна од десет земаља које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе.

Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са кључним институцијама, тренутно дефинише нови Акциони план Програма за реформу система локалне самоуправе. Започето је и са израдом радне верзије Уредбе о јединственом управном месту, којом ће бити предложени ближи услови, критеријуми и мерила који се примењују у поступку одређивања јединственог управног места, као и начин сарадње надлежних органа у вези са поступањем и обављањем послова. Додатно, формирана је Посебна радна група која ради на изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору, а чији је циљ да се побољшају законска решења и статус инспектора.

Састанку су присуствовали министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и помоћница министра финансија Верица Игњатовић, као и амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и шеф Јединице за Црну Гору и Србију Мајкл Милер.