Пројекат Студентска стручна пракса у јавној управи Србије, који већ трећу годину заредом реализује Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Владе Србије и Европске уније, представљен је земљама чланицама Регионалне школе за јавну управу (ReSpa) путем виртуелне презентације.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе др Јасмина Бенмансур је, представљајући пројекат, истакла да је ова иницијатива део ширег реформског процеса који има за циљ да подржи високошколске установе у школовању кадрова за јавну управу, али и да јавну управу представи будућим дипломцима као пожељног и перспективног послодавца, који може да испуни њихова очекивања у будућем личном и професионалном развоју.

Директорка ReSpa Маја Ханђиска Трандафилова оценила је да програм студентске праксе у јавној управи Србије има перспективу да буде импулс за друге сличне акције чланова ReSpa, како би јавне управе земаља региона постале привлачан послодавац за талентоване младе.

Учесницима скупа из јавних управа Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније и Северне Македоније пројекат је представљен кроз приказ најважнијих корака којима је правно уоквирена сарадња органа јавне управе и универзитета, али и комплексност организације виртуелних сајмова студентске стручне праксе и спровођења програма стручне праксе, које је до сада успешно похађало више од хиљаду студената.

Велико интересовање учесници су исказали за интерактивне платформе специјално израђене за потребе одржавања виртуелних сајмова студентске стручне праксе у јавној управи. Оне су, како је наведено на састанку, не само верно осликале најеминентнија здања државних органа, попут Палате Србија и Дома Народне скупштине Републике Србије, већ су посетиоцима омогућиле да, поред учешћа на сајамским догађајима, виртуелно обиђу ове монументалне просторе и упознају се са њиховим историјским и културним вредностима.

Такође, детаљно је представљен медиа план за видљивост и комуницирање ове иницијативе на друштвеним мрежама и у традиционалним медијима, као и Виртуелна заједница Студентска стручна пракса у јавној управи, која је за непуних годину дана од успостављања имала готово 30.000 посетилаца и више од 100.000 прегледа.

ReSpa, заједничка иницијатива Европске уније и земаља Западног Балкана која има за циљ подстицање и јачање регионалне сарадње њених чланица у области реформе јавне управе, позвала је учеснике овог састанка да размотре предлог за ширење иницијативе Студентска стручна пракса у јавној управи и одржавање сајмова стручне праксе и у осталим земљама региона, са циљем подршке јачању административних капацитета и стварања стабилне кадровске структуре за дужи временски период у јавним управама земаља Западног Балкана.