Поруком да је развој локалне самоуправе у Србији бржи уз подршку Европске уније, која је до сада у тај циљ уложила око 200 милиона евра, данас је у Нишу завршена Европска недеља могућности. На бројним панелима, посвећеним локалном развоју и животној средини, представљене су прилике које су на располагању грађанима Србије у оквиру прекограничних и транснационалних пројеката, које у највећој мери, бесповратним средствима, финансира Европска унија, а чији је циљ побољшање квалитета живота људи на локалу.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе у Сектору за европске интеграције и међународну сарадњу Мила Станковић истакла је да је највећи напредак забележен у области пружања услуга, напоменувши да се интензивно ради на јачању других капацитета јединица локалне самоуправе.

Она је нагласила и да се више од 70 одсто европског законодавства спроводи на локалу, те да су пред локалним самоуправама често велики финансијски изазови.

Станковић је најавила да ће до краја године бити отворено укупно 55 јединствених управних места у градовима и општинама широм Србије, што ће у великој мери допринети уштеди у времену и новцу грађанима, који ће на једном месту моћи да остваре своја права пред органима јавне управе.

ЕУ недеља могућности је серија догађаја који грађанима Србије пружају прилику да први пут на једном месту сазнају све што их занима о доступним фондовима и искористе прилике за реализацију својих идеја. Сесије и дебате одржане су у три града: Београду, Нишу и Новом Саду и обухватале су различите области – економију, бизнис, образовање, младе, спорт, културу, медије, цивилно друштво, локални развој, зелену транзицију, пољопривреду.

Фото галерија – извор ЕУ инфо центар