Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић данас је са амбасадором и шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жиофреом разговарао о оствареном значајном напретку Србије у области дигитализације и развоја електронских услуга и даљој сарадњи ЕУ и Министарства по питању спровођења реформе јавне управе.

Мартиновић је истакао да је развој еУправе већ годинама приоритет Владе Србије, са циљем да грађанима олакша остваривање многих права која имају пред органима јавне управе и понуди им високо квалитетне услуге. Он је навео да је за Министарство од великог значаја развој локалних самоуправа, посебно најугроженијих и најнеразвијенијих. Указао је на то да се мање општине углавном суочавају са проблемом лоше локалне путне инфраструктуре, која не само да отежава живот грађанима, већ у великој мери утиче и на развој привреде у тим деловима земље.

Мартиновић је Жиофреа упознао са тим да Министарство интензивно ради на свим приоритетима у оквиру Агенде реформе јавне управе. Формирана је Посебна радна група за праћење стања и предлагање мера у вези са управљањем лицима на положају, која је у новом сазиву додатно оснажена представницима  Републичког секретаријата за законодавство, Генералног секретаријата Председника Републике и Генералног секретаријата Народне скупштине, али и представницима Министарства правде, што потврђује опредељеност државног врха да се озбиљно и ургентно бави решавањем овог, али и свих осталих питања од суштинског значаја за даљи напредак реформе.

Жиофре је похвалио напоре Владе Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе у области развоја еУправе и даље дигитализације јавних услуга, које су, како је навео, високо на листи приоритета Европске уније када је у питању реформа јавне управе. Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији је оценио да је наша држава успешно окончала преговоре за нови инструмент Секторске буџетске подршке у области реформе јавне управе, чиме је још једном потврђен статус Министарства као кредибилног партнера у овој области. Разматрани су нови модалитети сарадње и политички дијалог ће бити настављен у оквиру састанка Посебне групе за Реформу јавне управе који је планиран за 21. април ове године.