Нови механизам за мерење степена дигитализованости и развоја еУправе у општинама и градовима у Србији – Локални индекс еУправе, представљен је на завршној конференцији пројекта „Успостављање индекса еУправе (LEI) за јединице локалне самоуправе у Републици Србији. Локални индекс еУправе, који се развија у оквиру истоименог пројекта који спроводи NALED, уз финансијску подршку Европске уније,  послужиће за процену тренутног стања и позиционирање градова и општина на мапи дигиталне развијености Србије, односно за идентификацију оних локалних самоуправа којима је у овом процесу потребна додатна подршка.

На конференцији је истакнуто да резултати истраживања, које је NALED спровео прошле године, указују на извесне разлике у степену дигитализованости и развоја електронских услуга међу градовима и општинама, а Локални индекс еУправе ће омогућити да и мање развијене локалне самоуправе детектују потенцијалне изазове и више улажу у локалну информациону инфраструктуру, дигиталне сервисе и људске капацитете. Стално унапређење стандарда услуга које органи директно пружају својим корисницима довешће до повећања задовољства грађана и привреде.

Након представљања резултата пилот мерења LEI индекса и панел дискусије, додељена су признања за остварене резултате на пољу развоја еУправе у локалној заједници током 2022. године и то градовима Врање, Ниш, Крагујевац, Бор и Ужице и општинама Опово, Свилајнац, Кањижа, Врњачка Бања, Црна Трава и Мионица.

Фото Немања Јовановић