Виртуелни сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2022/2023, који је Министарство државне управе и локалне самоуправе по други пут организовало, овог пута уз подршку знатно већег броја органа јавне управе – чак 56 и пет државних универзитета, изазвао је велико интересовање студената за похађање стручне праксе у јавној управи.

Виртуелна заједница студентске стручне праксе у јавној управи – место окупљања органа јавне управе, универзитета и студената и место улаза на Сајам, већ у првој недељи живота имала је невероватних 17.000 посетилаца и 52.000 прегледа, од којих 13.000 на дан одржавања Сајма.

Инклузивну сајамску манифестацију омогућила је модерна online платформа, специјално израђена за овај сајам. Посетиоцу су имали прилику да присуствују тематским тибинама и панел дискусијама, обиђу виртелне штандове органа и универзитета, разговарају са колегама из управе, али и да у паузама између сесија, прошетају виртуелним простором Дома Народне скупштине,упознају се са његовим историјатом и сазнају више о салама, салонима и Библиотеци Народне скупштине.

Динамична платформа и занимљив програм Сајма имао је 14.000 прегледа у само једном сајамском дану. Посете Сајму забележене су и ван граница наше земље, и то из Беча, Инсбрука, Монпељеа, Лондона, Брисела, Копенхагена, Њујорка, Сарајева, Бања Луке, Загреба, Љубљане.

Али то није све, дигитална платформа https://sajamstrucneprakse2022.collectivibe.com/ остаје активна и у наредном периоду, тако да ће сви студенти који до сада нису били у прилици да је посете, моћи то да ураде у било ком тренутку, док Виртуелна заједница https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ остаје место на коме ће органи и универзитети са студентима делити најважније информaције о стручној пракси у академској  2022/2023. години.

Први кораци у стручној пракси, коју је јавна управа припремила за студнете пет државних универзитета су направљени, а прави резултати тек следе са доласком студената у управу и почетком стручне праксе.

Одржавање Сајма подржано је ЕУ пројектом „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“, а како је било на Сајму можете погледати ОВДЕ.