Чак четири институције из Републике Србије добитницe су овогодишњих награда и посебних признања које Регионална школа за јавну управу (ReSPA) додељује јавним администрацијама земаља Западног Балкана.

Канцеларија за ИТ и еУправу добитник је регионалне награде за развој две иновативне услуге док су Министарство државне управе и локалне самоуправа, Служба за управљање кадровима и Општина Врачар добитници специјалних награда за приступачност јавне управе и јавних услуга.

Канцеларија за ИТ и еУправу је награђена за електронске услуге „Потпис у клауду“ и Портал за плаћање административних такси plati.euprava.gov.rs. Ове електронске услуге су препознате као кључни катализатори дигиталне трансформације јавне управе. Електронски потпис у клауду, представља електронски сертификат за квалификовано електронско потписивање на даљину који се чува на серверима у Државном дата центру. Друго решење које је награђено је развијено на Порталу еУправа и чини посебан систем plati.euprava.gov.rs који омогућава креирање јединственог платног налога за било коју услугу који садржи јединствени позив на број одобрења. На овај начин у потпуности се елиминише потреба доношења оверене уплатнице у папиру као доказа да је плаћена одговарајућа такса или накнада.

Министарство државне управе и локалне самоуправе добило је посебно признање за реализацију Првог сајма студентске стручне праксе у јавној управи, који је одржан прошле године на дигиталној платформи и у вирутелном окружењу, када је 18 органа јавне управе у сарадњи са пет државних универзитета понудило стручну праксу за 400 студената.

Служба за управљање кадровима један је од добитника Специјалне награде за оснаживање и запошљавање младих и за задржавање младих талената, за „Кутак за кандидате“, који је био један од 52 пројекта која су учествовала на такмичењу. „Кутак“ омогућава свима који желе да се запосле у органима државе управе да се на једноставан начин информишу о изборном поступку и припреме за процес селекције.

Специјалну награду за приступачност јавне управе и јавних услуга добила је Општина Врачар.

У избор за награде ушле су све институције Западног Балкана које су својом прилагодљивошћу и спровођењем иновативних иницијатива допринеле ефикаснијој и транспарентнијој јавној управи. Церемонија доделе награда је одржана у оквиру Министарске конференције Западног Балкана о реформи јавне управе, која је у одржана у Скопљу у организацији РеСПА-е и СИГМА/ОЕЦД. Мото овогодишњег конкурса је био „Боље јавне услуге за бољи живот грађана“ и имао је за циљ да истакне оне иницијативе које су обликоване према потребама грађана и које могу да послуже као пример и инспирација другим земљама у региону.