Све активности везане за завршетак основне школе и уписа у средњу школу и ове школске године обављаће се без подношења иједног папира, електронским путем преко портала Моја средња школа, www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Уместо седам локација на које су родитељи до сада морали да оду, од прошле године, једним приступом на порталу Моја средња школа могу да стекну увид у све неопходне резултате и спроведу све кораке за електронски упис детета у средњу школу.

На наведеном порталу родитељи и други законски заступници ће моћи електронским путем, у периоду од 4. до 7. априла 2022. године, прво да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализованa одељења гимназија и уметничких школа. Пријемни испити за ове школе, у складу са конкурсом који расписује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, биће реализовани у средњим школама од 13. до 22. маја 2022. године, а родитељи ће увид у резултате моћи такође да погледају онлајн.

Завршни испит на крају основног образовања, према Календару образовно-васпитног рада, биће одржан од 27. до 29. јуна 2022. године. Родитељи ће такође имати увид у прелиминарне резултате завршног испита на порталу Моја средња школа 01. јула 2022. године. На истом порталу подносиће се и жалбе на резултате завршног испита.

И ове године листа жеља ће моћи да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до 6. јула 2022. године. Они који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6. и 7. јула 2022. године.

На самом крају, родитељи ће 13. јула 2022. године на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Упис у средње школе ће моћи да се обави комплетно електронским путем, користећи наведени портал. Повезивањем са системом здравства први пут је омогућен  и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.