decija radionica

Електронска услуга за упис деце у основну школу поново је доступна на Порталу еУправа – еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у основну школу. Родитељи на једноставан начин, захваљујући овој услузи, могу да закажу термин за упис и тестирање детета у основној школи којој територијално припадају. Прошле године је услугу еЗаказивања термина за упис у основну школу користило око 35.800 родитеља и овлашћених лица.

Термин у основној школи може да се закаже преко Портала еУправа или у директном контакту са школом, путем телефона или имејла. Одласком у основну школу у заказаном термину  родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да доносе папирне документе – извод из матичне књиге рођених, пријаву пребивалишта, уверење о похађању предшколског програма и доказ о обављеном лекарском прегледу детета, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетно, обавезно је донети у школу лекарско уверење уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи.

Свака основна школа је у обавези да понуди термине за упис и тестирање у периоду од 1. априла до 31. маја.

Увођење еЗаказивања термина за упис и тестирање детета у основне школе захтевало је повезивање више од 1.200 основних школа, 150 домова здравља и базе података четири министарства, односно повезивање скоро 30 различитих информационих система.

Услугу еЗаказивање термина за упис успоставила је Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством здравља.

Кораци како да упишете дете у школу електронски:

Потребно је да будете регистрован корисник, односно да имате креиран налог на Порталу еУправа gov.rs, односно државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs. Детаљно упутство за регистрацију можете пронаћи овде.

Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал еУправа (упутство за пријаву);

Из менија одаберите Услуге > Образовање > еЗаказивање термина за упис, где можете прочитати детаљан опис те услуге.

Након покретања услуге еЗаказивање термина за упис одаберите опцију Подношење пријаве, изаберите школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака и упис и одаберите термин.