Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, присуствовали су данас у Канцеларији за ИТ и еУправу представљању Јединственог информационог система просвете (ЈИСП), као и отвореним подацима из овог система који се налазе на веб адреси https://opendata.mpn.gov.rs/ .

Увођење Јединственог информационог система просвете, представља најважнији пројекат у области дигитализације образовања јер пружа основ за спровођење најзначајнијих реформи у овом сектору. ЈИСП омогућава увид у процес и квалитет образовања праћењем свих података у оквиру образовног система. Систем је такође повезан са тржиштем рада како би деца, млади и њихови родитељи тачно могли да знају, за сваки средњошколски профил и факултетски програм, колико брзо могу да очекују да ће наћи посао, колика је просечна дужина чекања на посао, са којом просечном платом се запошљавају, итд.

На специјализованом порталу отворених података на којем се налазе подаци из ЈИСП-а, објављени су и сви подаци о установама законом предвиђени да буду јавни. Сваки грађанин може да има увид у појединачне школе у Србији, њихове инфраструктурне капацитете, број запослених, број група, одељења, ученика, студената, наставне планове и програме, итд.

Статистички подаци који су резултат повезивања са Централним регистром обавезног социјалног осигурања, ће са друге стране, помоћи Влади да убудуће доноси одлуке у вези система образовања на основу прецизних показатеља, а деци и младима ће омогућити да своју будућност, образовање и избор професије бирају на основу јасних информација о томе шта могу да очекују након завршетка одређеног програма.

Фото: Канцелатија за ИТ