Директор Канцеларије за ИТ и еУправу др Михаило Јовановић учествује на два панела у оквиру Копаоник бизнис форума на којима представља резултате дигитализације јавне управе, реализоване инфраструктурне пројекте електронске управе, као и планове за дигитализацију здравства, развоја вештачке интелигенције и биоинформатике.

„Изградња Државног дата центра у Крагујевцу који пружа услуге и комерцијалним корисницима, имплементација електронских услуга попут електронског потписа у клауду и електронског сандучета, електронског подношења пријаве за утврђивање пореза на имовину и успостављање Националне инфраструктуре за развој вештачке интелигенције представљају очигледне резултате дигиталне трансформације јавне управе. Више од 1,3 милиона еГрађана има свој налог на Порталу еУправа, 80 милиона докумената је електронски размењено по службеној дужности, а стекли су се сви услови да комуникација јавне управе и грађана и привреде буде у потпуности преко мобилног телефона“ – истакао је Јовановић на данашњем панелу „Дигитализација јавних услуга“.

„Дигитализација је допринела трансформацији јавне управе, бржем расту економије и отпорности српске привреде за време пандемије корона вируса. Даљи фокус Канцеларије за ИТ и еУправу je на развоју вештачке интелигенције. Управо се најбољи стручњаци са 4 универзитета и 8 факултета из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца, три института: Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију, Института за молекуралну генетику и генетичко инжењерство и Институт Михајло Пупин, као стартапи из научно-технолошких парковa Београд, Нови Сад, Ниш и Чачак обучавају за рад на Националној платформи за развој вештачке интелигенције“ – додао је Јовановић.

Фото: Канцеларија за ИТ