Србија има кредибилан стратешки оквир у области реформе јавне управе и јавних финансија, констатовано је данас на СИГМА конференцији на министарском нивоу под називом „Добра јавна управа за бољи живот на Западном Балкану“, која је одржана online, у сарадњи са ОЕБС-ом и Европском комисијом.

Србија је остварила напредак у периоду од представљања годишњег Извештаја СИГМА до данас, јер је заокружила свој стратешки оквир доношењем програма у области управљања јавним политикама у новембру прошле године.

Овакав стратешки оквир, који обухвата десетогодишњу Стратегију РЈУ, програме за реформу система локалне самоуправе и управљања јавним финансијама уз програм управљања јавним политикама, говори о посвећености Србије кориснички оријентисаним услугама и процесу дигитализције. Додатан напредак остварен је и у области в.д. стања лица на положају у државно службеничком систему, тако да је за 14 месеци њихов број смањен за готово 20 одсто, што представља значајно смањење у односу на стање из 2019. године.

На конференцији је учествовала министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

У годишњем Извештају СИГМА-е, Србија је препозната као лидер у региону по питању услуга и оцењено је да је по постигнућима изнад регионалног просека у четири од шест области реформе јавне управе.