Министарство државне управе и локалне самоуправе ће ове године издвојити 100 милиона динара буџетских средстава за успостављање јединствених управних места (ЈУМ) у јединицима локалне самоуправе и градским општинама у Србији, што је 2,5 пута више него претходних година.

МДУЛС је објавило Јавни позив за расподелу средстава у циљу подршке локалним самоуправама и градским општинама за успостављање ЈУМ-а, а средства за подршку реализоваће се за потребе адаптације и опремања простора, подизања постојећег нивоа техничко-информатичке опремљености и унапређења софтверско хардверске инфраструктуре за успостављање ЈУМ-а.

Градске и општинске управе у Србији, које желе да успоставе ЈУМ, треба да испуњавају критеријуме, који су за овај јавни позив измењени у односу на претходне године. Оне су у обавези да испуне првих пет од укупно 10 критеријума, како би уопште могле да конкуришу за овај пројекат, док преосталих пет служи за допунско рангирање.

Посебну новину међу критеријумима представља планирано увођење нових технологија и софтвера за комуникацију са грађанима, чиме се јача улога приступачне и ефикасне администрације као сервиса грађана.

Министарство је још 2018. године покренуло пројекат успостављања ЈУМ-а са циљем повећања ефикасности, делотворности и економичности рада градских и општинских управа, као и поједностављења поступака и процедура, што омогућава смањење административног оптерећења и уштеду времена и новца грађанима и привреди.

ЈУМ је до сада успоставило 25 градова и општина, а оне ЈЛС којима су средства одобрена у неком од претходних конкурса за овај пројекат, не могу поново конкурисати.

Рок за подношење захтева за расподелу средстава је 15 дана од дана објављивања јавног позива у „Службеном гласнику Републике Србије”, односно 14. фебруар 2022. године.

Детаљи о начину пријављивања и неопходној документацији могу се пронаћи и преузети са сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе на адреси www.mduls.gov.rs.