Као саставни део портала е-Управа, пуштен је у рад портал еКонсултације који омогућава грађанима да електронским путем учествују у процесу припреме и усвајања докумената јавних политика и прописа. На тај начин, грађани ће на једном месту имати увид у све документе јавне управе који су у процесу израде и имаће могућност да сугестијама и предлозима дају свој допринос усвајању тих докумената.

Нови портал представља дигитални алат за укључивање грађана, организација цивилног друштва и представника привреде у процес доношења одлука јавне управе. На платформи еКонсултације већ су се регистривале 24 институције, од којих је 21 министарство.

Влада Србије је у јулу ове године одлучила да успостави портал е-Консултације уз образложење да се, осим стандардних начина спровођења консултација јавних расправа (округли столови или фокус групе) указала потреба да се и електронским путем омогући слање коментара, сугестија и примедби заинтересованих грађана и да се на тај начин најшири круг учесника укључи у те процесе.