Република Србија је освојила друго место у избору за најутицајније обавезе из националних акционих планова креираних у оквиру учешћа у иницијативи Партнерство за отворену управу. У конкуренцији држава из Европе – учесница у Партнерству, Република Србија награђена је за Поједностављење административних поступака и регулативе – еПАПИР, обавезу садржану у Акционом плану за период 2018-2020. године, за чије је спровођење био задужен Републички секретаријат за јавне политике.

Спровођењем ове обавезе модернизоване су услуге које управа пружа привреди кроз оптимизацију 235 административних поступака, што је резултирало годишњом уштедом за привредне субјекте од 33 милиона евра. Преко 2.000 услуга трансформисано је и учињено доступним на једном месту путем Портала Регистра административних поступака за привреду.

У циљу обезбеђивања одрживости и даљег унапређења ове реформе, кроз имплементацију важећег Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2020-2022. године, донет је Закон о регистру административних поступака, а тренутно се ради на попису административних поступака за грађане, ради њиховог даљег поједностављења.

Процес избора за најутицајније обавезе покренут је у оквиру обележавања десетогодишњице Партнерства за отворену управу, са циљем да се изаберу и награде обавезе које су видљиво побољшале животе људи или квалитет демократије у сваком од четири региона Партнерства. Најбоље обавезе изабране су кроз процес гласања у којем је учествовало више од 8.000 грађана из држава и локалних заједница – учесника у Партнерству, а победници су проглашени на свечаном отварању Глобалног самита Партнерства за отворену управу, који је одржан од 15 до 17. децембра 2021. године.