Прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Републици Србији пуштена је у рад у Државном дата центру у Крагујевцу. Ова платформа представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, рачунарске густине од 5 пета ФЛОПС-а, произвођача NVIDIA спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду. Захваљујући овој платформи, Србија је спремна да направи нови, еволуцијски искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице, као и еУправе.

Влада Републике Србије је 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у свету које су такву стратегију имале и у оквиру ње циљ да се успостави Национална платформа за развој вештачке интелигенције. Ова платформа ће омогућити нашим иновативним стартап компанијама и научницима да брзо развијају нове производе вештачке интелигенције, јер ће моћи да тестирају решења брже и да имају благовремени и бесплатан приступ овој драгоценој инфраструктури.

Пуштању Националне платформе за развој вештачке интелигенције у рад присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.