Мобилна апликација „Мој ЕУ ДЗС“ за чување Дигиталних зелених сертификата који су ЕУ компатибилни, доступна је сада и грађанима Србије.

Мобилна апликација омогућава чување нових ЕУ QR кодова и служи као е-новчаник, односно сваки грађанин може своје сертификате да скенира,  да их на тај начин носи у свом мобилном телефону и показује било где да се креће широм ЕУ или у земљама које се налазе у овом систему.

ЕУ Дигиталне зелене сертификате, могу да преузму сви регистровани корисници Портала еУправа који су у Србији вакцинисани, који су радили PCR тест у последња 72 сата или антигенски у последњих 48 сати или прележали ковид у последњих шест месеци.

У Дигиталном  зеленом сертификату који је ЕУ компатибилан, показиваће се све вакцине доступне у Србији. Од земље чланице ЕУ зависи како ће коју вакцину тумачити и признавати. Пракса је да свака земља сама одлучује које вакцине прихвата, тако да саветујемо грађане да се пре путовања информишу на званичним сајтовима земље у које путују или на сајту Министарства спољних послова Србије.

Грађани који немају налог на Порталу еУправа, свој Дигитални зелени сертификат који је ЕУ компатибилан могу да преузму и на више од 700 шалтера Поште Србије.

Више о томе како преузети апликацију „Мој ЕУ ДЗС“ пронађите ОВДЕ.