Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022, који је Министарство државне управе и локалне самоуправе организовало уз подршку ЕУ пројекта Видљивост и комуницирање реформе јавне управе, посетило је током два дана трајања преко 2.000 студената, а више од 1.000 њих обишло је штандове органа и универзитета и тако се упознало са понудом стручне праксе у јавној управи у школској 2021/2022. години.

Сајам је одржан 4. и 5. новембра на модерној online платформи специјално израђеној за ову намену, виртуелизацијом Палате Србија, што је свим посетиоцима и студентима, али и чланова академске заједнице и органа јавне управе омогућило динамичну сајамску манифестацију, са великим бројем истовремених сесија, тематских трибина и панела, посете штандовима органа и универзитета учесника Сајма, chat room-ове који су посетиоцима омогућили да у реалном времену поставе питање и добију релевантне одговоре од представника органа јавне управе и универзитета.

На Сајму је учествовало 18 органа јавне управе (13 државних органа и пет локалних самоуправа), који су обезбедили готово 400 места за похађање стручне праксе за струденте пет државних универзитета.

Стручна пракса у органима јавне управе у току школске 2021/2022. године реализоваће се за студенте завршне године основних академских студија, у реалном окружењу изван високошколске установе, односно у државном органу или органу јединице локалне самоуправе, у периоду од новембра 2021. до маја 2022. године, у трајању до 80 часова (четири недеље по четири часа дневно).

Поступак избора студената за похађање стручне праксе спроводи високошколска установа (факултет који студент похађа), у складу са својим прописима, водећи рачуна о утврђеном броју студената за које је обезбеђено похађање стручне праксе у државном органу или органу јединице локалне самоуправе (овај податак је садржан у брошури Студентска стручна пракса у јавној управи 2021/2022, која је доступна на сајту strucnapraksa.mduls.gov.rs), а након тога о извршеном избору обавештава орган, који даље у сарадњи са високошколском установом организује стручну праксу.

Дигитална платформа путем које је одржан Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022. биће активна и наредна два месеца (улаз на платформу је на адреси strucnapraksa.mduls.gov.rs), тако да сви студенти који до сада нису били у прилици да је посете, моћи ће то да ураде у данима пред нама, упознају се са програмом и свим одржаним сесијама Сајма, као и штандовима државних органа, органа јединица локалне сaмоуправе и универзитета учесника Сајма.