Координационо тело за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије, које је формирала Влада Републике Србије, почиње да ради на изради Програма и Акционог плана дигитализације у здравственом систему Републике Србије. Програм треба да обухвати временски период до 5 година, а Акциони план временски период до 2 године.

Имајући у виду приоритет развоја и дигитализације здравственог система, неопходно је дефинисати Програм и Акциони план који ће омогућити развој ове области у Републици Србији са циљем постизања квалитетније и ефикасније здравствене заштите у државном и приватном сектору здравства, као и стварања повољних услова за иновације, истраживање и развој у државном и приватном сектору.

На предлог Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије формирана је Радна група за припрему Програма и Акционог плана дигитализације у здравственом систему Републике Србије која је састављена од представника различитих институција из јавног и приватног сектора. Први састанак радне групе одржан је 12. фебруара 2021. године, након чега су формално отпочеле активности на изради овог Програма и Акционог плана.

У раду Координационог тела и реализацији активности у вези припреме овог стратешког документа учествују представници Министарства здравља, Kабинета председника Владе, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и других надлежних институција, као и представници приватних организација и удружења у здравству и невладиних организација.

Активности на изради Програма и Акционог плана биће у складу са Законом о планском систему, а који предвиђа широк спектар консултативних активности приликом израде Програма и Акционог плана како би јавност, привреда и грађани, били укључени у одређивање приоритета и стратешког усмерења дигитализације у здравственом систему у Републици Србији.