MDULS

Пројекат „Подршка Националној академији за јавну управу у професионалном развоју јавне управе“ који је финансирала Европска унија, значајно је допринео успостављању ефикасније, инклузивније и одговорније јавне управе у Србији. Кључни исход пројекта огледа се у развијању 8 онлајн обука за државне службенике и запослене у јединицама локалне самоуправе.

Овим пројектом је пружена подршка НАЈУ у унапређењу програма обука, кроз техничку асистенцију за: 1)спровођење анализе потреба за обукама у циљу сагледавања реалних потреба запослених у јавном сектору, 2) ревизију постојећих програма према утврђеним потребама и приоритетима (укључујући инкорпорирање хоризонталних питања), и 3) развој приоритетних online курсева.

Имплементација пројекта, започетог у јуну 2019. године, поверена је консултантској кући IBF International. Пројекат je завршен је у децембру 2020. године.

Остварени резултати пројекта:

1. Утврђивање потреба за обукама

У циљу сагледавања реалних потреба за обукама запослених у јавном сектору, пројекат је пружио подршку НАЈУ при утврђивању потребама за обукама државних службеника у 2020. и 2021. години. Пројекат је асистирао НАЈУ при дефинисању приступа, током спровођења и при процењивању потреба за обукама на централном и локалном нивоу. Заједнички рад НАЈУ и Пројекта на овим активностима је резултирао припремом и публиковањем извештаја о процени потреба за стручним усавршавањем запослених у јавној управи за 2020. и 2021. годину на интернет презентацији НАЈУ.

2. Унапређење програма обука

Пројекат је пружио подршку НАЈУ при ревизији постојећих програма обука према утврђеним потребама и приоритетима, где је фокус био на анализи програма и припреми препорука које се односе на поједностављивање и обједињавање обука, увођења обука вишег нивоа, унапређења појединих елемената програма обука (као што су називи, разлози за покретање обука, циљеви и исходи обука, и сл), повезивања обука са оквиром компетенција, унапређењу процеса припреме и доношења програма обука, као и на ревизији програма обука за поједине тематске области (нпр. Управљање међународном развојном помоћи и фондовима ЕУ, Управљање људским ресурсима) као и припреми Програма стручног оспособљавања у органима државне управе. Осим тога, припремљена је и методологија инкорпорирања хоризонталних питања у програме обука, две приоритетне хоризонталне теме (антидискриминација и сарадња са цивилним друштвом) су инкорпориране у програме обука за 2021. годину, а за акредитоване предаваче НАЈУ су припремљене инструкције о начину имплементације хоризонталних питања при реализацији обука.

3. Развијено осам онлајн обука

Како би се обезбедила већа доступност програма обука, НАЈУ је у претходном периоду радила на развоју онлајн обука за државне службенике и запослене у јединицама локалне самоуправе. Уз подршку пројекта развијене су следеће oнлајн обуке:

  1. АБЦ Европске уније,
  2. Споразум о стабилизацији и придруживању,
  3. Кохезиона политика ЕУ – увод,
  4. Јавне политике,
  5. Уставно уређење,
  6. Законодавни процес – основна обука,
  7. Уз националну инфраструктуру гео-просторних података ка ефикаснијој управи и бољим јавним услугама,
  8. У пар корака до очувања физичког здравља на раду.

Све обуке су развијене у сарадњи са акредитованим предавачима ангажованим од стране НАЈУ, док се подршка пројекта огледала у развоју скрипти, снимању видео материјала, интегрисању видео продукције усмених предавања (видео материјала) и пост продукцији (додатне анимације, титловање и генерална пост продукција).

Онлајн обуке су доступне свим државним службеницима и запосленим у јединицама локалне самоуправе на НАЈУ платформи за е-учење, а за приступ је неопходна претходна регистрација.