Увођењем нових електронских услуга за привреду на Порталу еУПРАВА кроз Програм еПАПИР привредницима у Србији је доступно првих 27 потпуно дигитализованих поступака за издавање дозвола, лиценци и сагласности. Ова иновација је део трогодишњег пројекта за унапређење пословног окружења у Србији, коју реализују Републички секретаријат за јавне политике, Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Републике Србије и Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групације Светске банке, уз финансијску подршку Фонда за добру управу Уједињеног краљевства и Британске амбасаде у Београду.

Први дигитализовани поступци, између осталог, укључују упис у регистар дистрибутера и увозника средстава за исхрану биља, признавање регистрације средстава за заштиту биља, упис у регистар произвођача семена, расада, мицелија јестивих и лековитих гљива, упис у регистар средстава за исхрану биља и оплемењивача земљишта и многе друге.

Ови поступци су сада бржи и јефтинији, а потребне дозволе су доступне у неколико једноставних корака:

  • Корисник на Порталу еУправа попуњава електронски захтев, прилаже документацију и врши електронско плаћање, уколико услуга захтева финансијски издатак;
  • Систем аутоматски приступа електронским регистрима и прибавља податке по службеној дужности који су неопходни у процесу одлучивања;
  • Подносилац захтева редовно добија обавештења о могућим допунама документације и променама у статусу предмета;
  • На крају, дозвола се доставља електронским путем у еСандуче подносиоца на порталу еУправа и трајно је доступна кориснику и надлежним органима за све даље поступке.

До сада је поједностављено или укинуто више од 130 поступака чиме су направљене уштеде за привреду у вредности већој од 32 милиона евра на годишњем нивоу. До краја марта планирано је да буде завршена дигитализација још 50 услуга из области запошљавања, рударства, заштите животне средине, саобраћаја, ветерине, као и услуге које пружа Министарство унутрашњих послова. Најављено је да ће доступан бити Регистар административних поступака подизањем Портала као јединственог места са свим информацијама о поступцима/услугама за привреду које спроводи јавна управа, што значи да ће привредник на врло једноставан начин са два до три клика доћи до свих, њему потребних информација, о сваком поступку.

Платформа еДозволе која је изграђена као део инфраструктуре Портала еУправа омогућава и неограничено додавање процедура у будућности, чиме се ствара основа за даљу дигитализацију и креирање свеобухватне платформе за издавање електронских решења. Са додавањем нових поступака формирају се и нови регистри за аутоматско преузимање података, те на тај начин нове услуге постају квалитетније и брже.