У оквиру пројекта „Управљање људским ресурсима у локалним самоуправама – фаза 2“, који Министарство државне управе и локалне самоуправе реализује у сарадњи са СКГО и Саветом Европе, уз финансијску подршку Европске Уније и Савета Европе, посебно се подржавају јединице локалне самоуправе у припреми посебних програма стручног усавршавања за 2021. годину, поводом чега је одржан онлајн састанак учесника у пројекту. На овом састанку је помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Јасмина Бенмансур изјавила да нови систем стручног усавршавања у јавној управи пружа велике могућности за изградњу кадровских капацитета запослених у јединицама локалне самоуправе, али истовремено захтева додатне напоре да се све оно што је предвиђено у прописима и имплементира и нађе своју пуну примену у пракси. Тренутно посебна пажња посвећује се активностима које ће подржати јединице локалне самоуправе да спроведу све процесе који претходе доношењу посебних програма стручног усавршавања за 2021. годину.

Иако су посебни програми реална потреба запослених у јединицама локалне самоуправе, јер омогућавају унапређење капацитета у складу са специфичним потребама из делокруга и надлежности јединице локалне самоуправе, односно потребама везаним за поједина радна места, врсте послова или посебне групе корисника, посебно стручно усавршавање до сада није имало жељену динамику развоја“,  објаснила је помоћница министра.

Бенмансур је позвала локалне самоуправе да у предстојећем периоду приоритизују рад на припреми посебних програма, за које верује да ће задовољити све стандарде квалитета, који су услов да Владин Савет за стручно усавршавање у јединицама локалне самоуправе може да их оцени позитивно и подржи њихово доношење.

„Један број градова и општина већ има добру праксу у овим активностима, а сви скупа имате и нека новостечена искуства из процеса овогодишњег утврђивања потреба која су добра полазна основа за даљи рад, тако да верујем да ћемо на крају ове активности моћи да се похвалимо значајно унапређеним процесом посебног стручног усавршавања и рекордним бројем посебних програма које су донеле јединице локалне самоуправе за 2021. годину“, закључила је Бенмансур.