Републички секретаријат за јавне политике је отпочео израду Програма за управљање јавним политикама и регулаторну реформу, којим ће се детаљније разрадити један стуб кровне Стратегије реформе јавне управе, чија израда је такође у току. У августу 2020. године је формирана Радна група и одржани су састанци 14. августа и 16. септембра 2020. Чланови Радне групе су представници органа државне управе, посебних организација, професионалних удружења и цивилног сектора. Циљ је да се кроз заједнички рад и поглед из различитих углова изнађу најадекватнија решења идентификованих проблема и дефинишу циљеви и мере, који ће на свеобухватан и сврсисходан начин допринети позитивним променама у областима управљања јавним политикама и регулаторне реформе. Посебно ће се радити на мерама које ће дати допринос у спровођењу регулаторне реформе, која је у функцији унапређења положаја грађана и привредног амбијента, јачању капацитета за креирање и праћење спровођења јавних политика, ефективној координацији и повећању учешћа јавности у креирању јавних политика и прописа. Полазна основа за рад на Програму је ex post анализа Стратегије регулаторне реформе и унапређења система управљања јавним политикама за период од 2016-2020, чије препоруке ће се узети у обзир при изради будућег документа.

Наредни састанак Радне групе је планиран за средину октобра, а завршетак рада на Програму се очекује до краја године, како би се обезбедио континуитет у планирању, с обзиром да претходна стратегија истиче ове године.

Имајући у виду изазове које пандемија вируса COVID 19 намеће, рад Радне групе је прилагођен тако да се састанци организују онлајн, а материјали се члановима шаљу електронским путем. Коментари и сугестије на достављена документа се такође прикупљају електронски. Како би се обезбедио адекватан консултативни процес, састав радне групе је проширен и осим представника органа државне управе, обухвата и представнике невладиних организација и привреде.

Са жељом да узме у обзир ставове свих заинтересованих страна, Републички секретаријат за јавне политике позива све да упуте своје сугестије и коментаре на адресу: office@rsjp.gov.rs