EU Srbija

Подршка Европске уније реформи јавне управе у Србији  траје непрекидно од 2000. године са више од 200 милиона евра уложених у професионализацију управе, развој електронских услуга, управљање јавним финансијама, али и у унапређење рада локалних самоуправа и независних институција.

Кроз секторски реформски уговор за област реформе јавне управе ЕУ је за подршку реформи јавне управе од 2016. године издвојила 80 милиона евра од којих је 70 милиона  за директну буџетску подршку, а 10 милиона евра за комплементарну стручну подршку.  Европска унија је по том основу у буџет Србије до сада уплатила око 44 милиона евра.

Реформа јавне управе један је од истакнутијих примера подршке Европске уније Србији, што се могло видети и током ванредне ситуације изазване пандемијом вируса КОВИД-19, јер је та подршка позитивно утицала на способност управе да правовремено реагује и прилагоди се новонасталој ситуацији без већих проблема у њеном раду.

EU

Представљамо вам области реформе јавне управе које је подржала Европска унија, активности које су спроведене и ефекте тих активности.