Online nastava

Од јутрос у 8 сати на каналу РТС 3 и платформи РТС Планета отпочела je онлајн настава за ђаке основних и средњих школа. Канал РТС 3, на којем се емитује настава за све разреде основних школа, је бесплатно доступан у етру, систему кабловских провајдера, IP телевизији и Тотал ТВ и покрива 99% територије Републике Србије. Настава за ученике средњих школа доступна је на платформи РТС Планета, у одељку „Моја школа”.

На новом интернет сајту www.rasporednastave.gov.rs , налази се распоред наставе за основно образовање (I-VIII разред), гимназије и средње стручне школе.

У овом тренутку учењем на даљину су покривени следећи предмети: од I до IV разреда српски језик, математика и свет око нас (природа и друштво у III и IV разреду), од V до VIII  разреда додатно географија, биологија, историја, физика и хемија, за гимназије српски и математика, физика, хемија, историја и географија. За учениике средњих стручних школа доступни су општи предмети као и за ученике гимназија, а додати су и општи стручни предмети за 15 различитих подручја рада. За средњошколце који похађају наставу по дуалном моделу биће припремљени додатни наставни садржаји у складу са захтевима њихових програма.

Платформа РТС Планета је доступна на адреси www.rtsplaneta.rs  и омогућава да се директно гледа канал РТС3. Такође у одељку „Моја школа“ на РТС Планети налази наснимљен садржај свих наставних јединица за основне и средње школе, где може да се управља гледањем и понављањем садржаја у трајању од 72 сата.

Приступ РТС планети је бесплатан уз претходно једноставну регистрацију корисника, било да је родитељ или да је дете. Пренос података код сва три мобилна оператора (Телеком Србије, Теленор и VIP mobile)  је такође бесплатан, што значи да деца и родитељи могу да прате садржај и преко свог мобилног телефона или таблета без икаквог трошка.

Поред РТС3 и РТС Планете који обезбеђују једносмерну комуникацију, Влада Србије је успоставила и интерактивну платформу „Моја школа” која је доступна на адреси www.mojaskola.gov.rs  и намења је и наставницима и ученицима.  Додатни садржаји за наставу, тестови и додатни материјал, било да се ради о задацима или материјалима за сваку наставну јединицу, поставља се на овој платформи.

Наставницима су на платформи доступна упутства за коришћење различитих решења за реализацију комуникације и размену информација са ученицима, а наставници који у својој пракси већ користе различите онлајн и виртуелне моделе комуникације и извођења наставе са ученицима се свакако охрабрују да те моделе наставе да користе.

Као подршка грађанима око учења на даљину доступан је и контакт центар на број 011/73-50-557, 24 сата дневно са наснимљени информацијама, док су оператери доступни од 8 до 18 часова и Вибер заједница „Моја школа” https://vb.me/MojaSkola