e-uprava

Након скоро 11 година грађанима Србије доступан је нови Портал еУправа. Портал има нови дизајн и функционалности, његов садржај је прилагођен мобилним и таблет уређајима, a налази се на старој адреси euprava.gov.rs.

Први пут у Србији у систему електронске управе уведена је електронска идентификација уз коришћење мобилног телефона тј. двофакторска аутентикација,  што ће омогућити да у наредном периоду све услуге електронске управе буду доступне на мобилном телефону.

Ово је више него битан корак у развоју електронске управе који суштински омогућава развој мУправе у Републици Србији. Увођење двофакторске аутентикације ће омогућити да у наредном периоду све услуге електронске управе буду доступне на мобилном телефону. Део новог система је и национални Портал за електронску идентификацију грађана и привреде. Очекује се и повезивање других државних портала (ЛПА, АПР, еПорези, ЦРОСО) са новим системом електронске идентификације и тако ће се коначно превазићи проблем који су корисници имали са различитим оперативним системима и инсталацијом читача квалификованих електронских сертификата.

Корисници са квалификованим електронским сертификатом сами могу да изгенеришу налог двофакторске аутентикаицје, а да ће до краја фебруара издавање налога двофакторске аутентикације бити доступно и на различитим шалтерима у Србији.

На новом Порталу еУправа грађани по први пут могу да виде своје податке из 15 различитих регистара у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе (матичне књиге рођених и венчаних), Министарства унутрашњих послова (подаци из личне карте, пасоша, пребивалиште, држављанство, боравиште, возачке дозволе, регистрација возила, оружје у легалном поседу), Централног регистра социјалног осигурања, Националне службе за запошљавање (тренутна евиденција и историја евиденције), Републичког геодетског завода и ПИО фонда. Ово значи да ће грађани имати на једном месту транспарентан увид у све своје податке. Следећи корак је да се грађанима омогући увид у личне податке у регистрима локалне пореске администрације и Пореске управе Републике Србије.

Нова функционалност приступа подацима ће помоћи даљем развоју еУправе у Србији јер ће грађани бити у прилици да лако провере тачност својих података и по потреби обрате надлежној институцији како би се ти подаци исправили.

Информације и услуге на новом Порталу организоване према животним догађајима, у овом тренутку то је 8 области – породични живот, вртић, основно образовање, средње образовање, студирање, тражење посла, куповина непокретности, као и отпочињање пословања и оснивање фирме. Ове области садрже одговоре на 300 питања која су прикупљена из анкета које су грађани попуњавали.

Преко 980.000 већ постојећих корисника еУправе могу без икаквих проблема да користе нови систем еУправе са својим старим корисничким именом и лозинком.

Важно: Корисници који изаберу да се пријављују двофакторском аутентикацијом, потребно је да преузмете апликацију „ConsentID”:

  • За Android кориснике, апликацију можете да преузмете овде.
  • За iOS кориснике, апликацију можете да преузмете овде.

Напомена: У зависности од језика који сте изабрали на телефону, апликација ће Вам се исписивати на том језику приликом коришћења.

Детаљно упутство за коришћење апликације ConsentID, можете преузети овде.