200.000-beba-registrovano-putem-Sistema-eBeba

Више од 200.000 беба у Србији регистровано је преко еСервиса „Бебо, добродошла на свет“ од како је овај систем покренут 2016. године. То значи да је више од 90 процената родитеља искористило електронску пријаву новорођене деце.

Сервис еБеба је онлине услуга која родитељима новорођенчади омогућава да, још у породилишту, пријаве своје дете без додатних административних процедура и губљења времена. На овај начин породиљама је омогућено да се посвете својим бебама, док је на службеницима породилишта да Матичарској служби пошаљу потврду о рођењу детета.

Све што је потребно да новопечене мајке ураде јесте попуњавање формулара у болници, док им извод из Матичне књиге рођених, Уверење о држављанству и здравствено осигурање за бебу стижу на кућну адресу.

Kако би беба била пријављена још у породилишту потребно је да родитељи имају важећу личну карту, потпишу изјаву о сагласности, договоре се о имену детета, адреси на којој ће бити пријављено и одлуче преко ког родитеља бебу пријављују на здравствено осигурање.

У случају да родитељи нису у браку, неопходно је признавање очинства пред надлежним органом.