eUpis

У среду и четвртак, 8. и 9. јулa 2020. године, на порталу еУправа биће доступна нова услуга Електронски упис – еУпис у средњу школу. Услуга ће бити омогућена за све редовне школе и гимназије осим музичких, балетских, специјалних и приватних школа.

По први пут ове године упис у средње школе ће бити доступан потпуно електронски ‒ од подношења пријаве за упис до нотификације да је упис комплетиран, тако да ученици и њихови родитељи или други законски заступници не треба да долазе у школу ради уписивања. Могућност уписа ученика директно у школи постојаће и ове године, али је то свакакао једноставније и лакше обавити преко интернета и портала еУправа.

Школе ће, по пријему пријаве коју је родитељ попунио на порталу еУправа, по службеној дужности прибавити податке о ученику из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и информацију из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу, као и податке о претходно завршеном образовању, на бази чега је ученик и био распоређен у ту средњу школу. На основу тих података и података које је родитељ попунио у пријави овлашћено лице школе ће завршити упис, без потребе да родитељ долази у школу.

Дакле, потребно је само да родитељ има креиран налог на порталу еУправа како би могао да покрене услугу еУпис у средњу школу. Због тога сви родитељи (или други законски заступници) који имају децу за упис у средњу школу треба да провере своје налоге на порталу еУправа. Уколико их немају, потребно је да их креирају, како би 8. и 9. јуна 2020. године електронски уписали своје дете у средњу школу у којој је распоређено. Више информација о томе како да креирате свој кориснички налог на порталу еУправа можете да пронађете ОВДЕ

Што се тиче музичких, балетских и специјалних школа, упис се врши 29. јуна 2020. г., за шта је потребно да се родитељи обрате тим школама како би се информисали о посебним условима уписа. И ове школе ће у позадини користити електронски систем за упис, тако да ни овим родитељима такође неће бити тражени на увид папирни документи.