MDULS

Услед свих околности изазваних глобалном пандемијом COVID-19, у други план пало је низ свакодневних ствари, између осталог и стрес родитеља који припремају децу за полазак у вртић или школу. Забрана кретања у покушају да се заштити здравље, приморала је већину људи да се окрену дигиталним платформама и овај део посла обаве од куће. У којој мери су у томе били успешни?

Значај дигитализације и еУправе је вероватно највидљивији након ситуације са COVID-19, када су и управа и грађани морали брзо да се прилагоде новонасталој ситуацији смањеног кретања или немогућности физичког присуства и физичког обављања свакодневних послова, објашњава начелница Одељења за стратешко планирање у Министартсву државне управе и локалне самоуправе Љиљана Узелац. „Постојање платфорни, електронског потписа, уџбеника у електронском облику, умрежених регистара и размене података је допринело бржем прилагођавању раду од куће, образовању без одласка у школе, као и обављању послова без потребе путовања у другу општину. Држава је кроз отворене податке или машински читљиве подаке омогућила стално доступне податке о броју грађана зараженим вирусом COVID-19, броју грађана у самоизолацији, тестираним, хоспитализованим и преминулим на територији Републике Србије (https://covid19.data.gov.rs/), које су користили новинари, грађани, и остала заинтересована јавност“, објашњава она.

Да се држава годинама раније није припремала кроз спровођење реформе јавне управе, пре свега кроз дигитализацију, еУправу, отворене податке, вероватно да Србија не би могла тако брзо да одговори потребама које је створила новонастала пандемија, каже Љиљана Узелац и додаје: И пре пандемије, грађани су могли електронски да плате порезе, наруче изводе из матичних књига, продуже регистрацију возила, погледају оцене своје деце у еДневнику и сл. Добри резултати које смо имали у области еУправе су заправо помогли у једној ванредној ситуацији и нама је важно да у будућем периоду јос снажније наставимо са спровођењем Стратегије реформе јавне управе.

Електронске услуге које су ових дана биле посебно актуелне су пријављивање деце за упис у предшколске установе и први разред основне школе. Према званичним подацима, до истека рока за пријављивање деце у вртиће пријавило се више од 42.000 дечака и девојчица. Паралелно са тим тече и упис првака у основне школе. Преко званичног сајта еУправа, родитељи су исказали жеље за упис у жељене школе, објашњава директор Канцеларије за информационе технологије и еУправу  Михаило Јовановић.

Пријава деце у предшколске установе или еВртић је од ове године доступна родитељима у целој Србији. Услуга је веома једноставна и подразумева да регистровани корисници на порталу еУслуге изаберу услугу еВртић и у пет минута попуне неопходне податке и пријаве своје дете за упис у вртић. Негде око 25. маја ће бити активирана услуга уписа у основне школе када ће родитељи путем интернета моћи да одаберу термин у школи где желе да упишу дете. Мораће да оду једном до те школе да би дете обавило разговор са психологом и неће морати да носе ниједан доцумент, каже Јовановић.

Европска унија снажно подржава реформу јавне управе у Србији као део процеса припреме Србије за чланство у ЕУ. Шеф делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици каже да је реформа јавне управе кључни корак за чланство Србије у Европској унији. „Неопходне су структурне промене у функционисању и организацији централне и локалне управе. Културолошке промене у односу између администрације и грађана такође треба да прате овај процес. Реформа јавне управе је јединствено средство за увођење европских принципа доброг управљања, у које спадају: ефикасност, одговорност, транспарентност, поузданост и изнад свега, укључивање грађана у процесе доношења одлука. Реформа јавне управе доноси и потпуну модернизацију управе кроз дигитализацију информација и процеса, укључујући нове начине пружања услуга грађанима и предузећима“, закључује Фабрици. Подсећајући на примере из земаља ЕУ, шеф Делегације ЕУ у Србији поручује да грађани и привреда на такав начин мање троше време, новац али и људске ресурсе, а државни апарат ставља се у потпуности у службу грађана и за грађане.

Годинама уназад ЕУ је најзначајнији партнер Србије у процесу реформе јавне управе за коју је до сада Србији донирала преко 200 милиона евра. Циљ реформе је управа која је ефикаснија, транспарентнија, приступачнија за грађане и привреду. Више информација о реформи јавне управе у Србији можете да пронађете ОВДЕ